VAN NOORDWIJK STIPENDIUM
- battle of the universities -

The Van Noordwijk Stipendium ('battle of the universities') was founded in 2003. It's a 24-hour contest, which aims to inspire young researchers to come up with unorthodox and practical innovations for clinical problems in a limited timeframe, concerning large numbers of patients. The researchers compete in interdiciplinary university teams to stimulate different and cross-over thinking.
The Stipendium was named after Jacob van Noordwijk M.D. PhD. (1920-2008), the first assistant of Dr. Kolff in wartime Holland in 1944-45, who played a keyrole in developing the artificial kidney.
The first 'battle of the universities' was held in 2011, the second in 2014. The third is coming up in 2016.

sex am telefon
Het Van Noordwijk Stipendium, ingesteld in 2003, is een geldbedrag of financiering voor een team van jonge onderzoekers die in wedstrijdverband veelbelovend en concreet toegepast onderzoek doen ter bevordering van het medisch welzijn van patiënten in het algemeen en het verantwoord zoeken naar en toepassen van nieuwe methodes en technieken in het bijzonder. De wedstrijd om het stipendium heet ook wel de 'battle of the universities'.

Prof. dr. J. van Noordwijk 2004

flirt online
Het stipendium is genoemd naar prof. dr. Jacobus van Noordwijk (1920-2008), de in de oorlogsjaren in Kampen ondergedoken medisch student die werkte als de belangrijkste assistent van dokter Kolff in de ontwikkeling van de kunstnier. Na de oorlog werd Van Noordwijk een gezaghebbend farmacoloog en verrichtte hij instrumenteel werk in de totstandkoming van de Europese Farmacopee, de organisatie die kwaliteitseisen vaststelt waaraan grondstoffen voor geneesmiddelen in Europees verband moeten voldoen.
online flirtportal
H
et Van Noordwijk Stipendium is bedoeld voor het lanceren van veelbelovende ideeën tot onderzoek dat zou kunnen leiden tot een doorbraak in het bevorderen van de gezondheid van de mens, dan wel tot een beter inzicht in een betere behandeling of werkwijze, of het ontstaan van een ziekteproces.

STIPENDIUM / BATTLE 2011, Leiden
WINNAAR: Team Erasmus Medisch Centrum, Rotterdam
Het team van Erasmus Medisch Centrum Rotterdam won op 30 september 2011 de eerste ‘Battle of the Universities' om het Van Noordwijk Stipendium 2011. Wetenschappelijke teams van negen Nederlandse universiteiten streden hierbij 24 uur lang om een innovatieprijs voor de beste oplossing van een medisch-technisch probleem bij een hart- en een nierpatiënt. Het team van Erasmus MC had met hun Cell Bead Transplantation Concept, ofwel stamcellen transplanteren vanuit het beenmerg en ze gebruiken om zich ophopende gifstoffen (ADMA) uit het lichaam te verwijderen die op de lange duur hartproblemen veroorzaken bij nierpatiënten, volgens jury en zaal het meest innovatieve idee. Ze wonnen een geldbedrag van 10.000 euro dat ze aanwenden om hun concept nader uit te werken.

Team Erasmus MC 2011 met juryvoorzitter Van Noordwijk

2014: STIPENDIUM / BATTLE, Eindhoven